Waarom je nu een nieuwe fiets moet kopen

Mijn vorige fiets had ik zes jaar geleden van een collega overgenomen, in ruil voor een bos bloemen. Een goede deal dus, zeker omdat ik maar weinig eisen stelde aan mijn fiets. Het betrof een oude postcode loterij fiets. Maar door de jaren heen merkte ik wel dat dit frame erg zwaar was. Wanneer ik met iemand anders samen op de fiets ergens naar toe ging, trapte ik mezelf helemaal suf. Ik was niet vooruit te branden. En je fiets in een hoge stalling zetten op het station? Een heuse workout.

Ultieme corona investering

Deze zomer heb ik geïnvesteerd in een sportieve fiets. Ik was niet de enige. Heel veel mensen hebben in corona tijd nieuwe manieren van beweging op gezocht, die nog wel mogelijk waren wanneer de sportscholen op slot zaten. Fietszaken draaiden omzetten die maar liefst 600% hoger waren dan voorgaande jaren. Vaste klanten werden gewaarschuwd om maar onderdelen te bestellen, want de winkels waren leeg.

Ik was dan misschien wel een schaapje, die net als de massa spontaan deze investering deed. Maar wat een genot! Ik had deze fiets veel eerder moeten aanschaffen, en dit is waarom.

Fietsen is gezond

Ja, duh, denk je misschien. Het voordeel van een sportieve fiets is dat je makkelijker lange afstanden fietst. En juist door te duren, dus niet maximale inspanning te leveren, train je je conditie. Door regelmatig te fietsen krijg je sterkere spieren, wat je uithoudingsvermogen bevordert.

Geen blessures meer

Een ander groot bijkomend voordeel van fietsen is de minimale kans op blessures. Fietsen is namelijk een stuk minder belastend voor je spieren en gewrichten.

Ontspanning

Het lekkerste van fietsen is het buiten zijn. Het is niet alleen goed voor je, maar je word er ook heel ontspannen van. Je kan lekker om je heen kijken en genieten van het landschap. Fietsen is voor mij de ultieme manier om na een drukke werkdag mijn hoofd even leeg te maken. Je hersenen krijgen een frisse opkikker, en zo maak je meer ruimte in je hoofd. Dingen waar je normaal gesproken nog lang over loopt te malen, kan je makkelijker relativeren. Weg stress! Eigenlijk is het net een soort vorm van meditatie.

Griep vermijden

Fietsen heeft ook een positieve werking op je immuunsysteem. Daar ben je juist in deze vreemde tijd gebaat bij! Over het algemeen zijn mensen die dagelijks naar hun werk fietsen veel minder vaak ziek dan mensen die met het openbaar vervoer reizen of met de auto komen. In tijden van deze pandemie is het ook geruststellend dat je op alternatieve manieren op plaatsen kan komen, en drukte kan vermijden.

Samen fietsen

Tenslotte vind ik het heerlijk om samen te fietsen. Ter ontspanning, maar ook ter training. Het voordeel is dat je conditie niveau niet per se gelijk moet zijn om lekker te trainen, zoals bij hardlopen misschien het geval is.

Een ding staat vast: ik ben nog lang niet uitgereden op deze fiets. Volgende zomer: fietsvakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *