Ontwormen

Wanneer je een hond aanschaft komen er misschien meer onderdelen bij dan je in het begin zou verwachten. Er zijn veel kostenposten, naast ontelbare leuke momenten, waar je misschien niet bij hebt stilgestaan. In deze blog willen we meer inzicht geven in het ontwormen van je hond. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, maar het is wel belangrijk dat je weet wat er aan de hand is, dat er verschillende soorten wormen bestaan hoe vaak je hond moet worden ontwormd.

Soorten wormen

Er zijn veel soorten worden die binnen in je viervoeter kunnen bestaan. De spoelwormen, de zweepwormen, de lintwormen, de haakwormen, de longwormen en de hartwormen komen het meest voor. Omdat dit de meeste voorkomende zijn behandelen we deze expliciet. Een dierenarts kan vaststellen waar je hond last van heeft. Een hond kan de spoelworm op verschillende manieren oplopen. Een hond kan bijvoorbeeld de eitjes of de larven per ongeluk opeten. Die kan via melk en de placenta. Dit laatste geldt voor de pups. Een lintworm loopt de hond op door de tussengastheer. Dit kan dus via eten van prooien komen of door vlooien die een hond inslikt. Een hond kan de vlooien inslikken wanneer de hond zichzelf aan het schoonlikken is. Zweepmorgen en haakwormen komen ook door het oplikken van eitjes vanuit de omgeving. De verspreiding van hartwormen kan door muggen gebeuren. Hartwormen komen niet veel voor in Nederland. Het is dus belangrijk dat je na een vakantie de hond laat controleren op wormen.

Frequentie

Het is belangrijk dat puppy’s bij week 2, week 4, week 6 en week 8 worden ontwormd. Hierna moet dit maandelijks totdat de pup ongeveer zes maanden is. Vanaf deze leeftijdsgrens moet de hond vier keer per jaar worden gecontroleerd. Belangrijk is om te onthouden dat wormeieren niet met het blote oog gezien kunnen worden. In de ontlasting na een behandeling zijn de dode diertjes vaak pas terug te zien. Je kunt de dode diertjes vergelijken met rijstkorrels. Een dierenarts kan dit onderzoek ook voor je uitvoeren. Een Wormenkuur hond is zeer belangrijk, omdat er bij de wormen ook klachten horen. Dit hangt van de het type van de worm en hoe groot de bestemmeting is. Ook zijn er wormen die geen klachten met zich meebrengen. De haakwormen en de zweepwormen kunnen darmklachten geven aan de hond. Er kan zelfs bloedarmoede bij komen kijken. Hierom is het belangrijk dat het ontwormen op tijd gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *