Leren en spelen

Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, doet de ervaring na ervaring op. Een compleet blanco geheugen wordt gevuld met leerzame momenten die het kind vormen en waardoor het zij of haar persoonlijkheid kan uiten. Dit alles behoort tot de ontwikkeling van een kind. Het is dus duidelijk dat de ontwikkeling onder andere afhankelijk is van de omgeving. Als ouder of verzorger wil je hier dan ook natuurlijk aan bij dragen. In deze blog vertel ik je meer over het leerproces van kinderen. Lees je mee?

Leren op leeftijd

Ieder kind is anders en leert ook anders. Daar komt nog eens bij dat kinderen op verschillende leeftijden natuurlijk ook weer anders leren. Als verzorger moet je dus heel goed op blijven letten om je kind te kunnen blijven bieden wat het nodig heeft. Per leeftijd zijn er bepaalde dingen die kinderen kunnen leren. Het basisschool systeem is daarop ingesteld. Maar dat betekent niet dat ieder kind in groep drie al klaar is om te leren lezen of rekenen. Soms komt dat later. Nogmaals, ieder kind is anders.

Spelenderwijs

Het meeste leren kinderen spelenderwijs. Dit begint al vroeg. Vaak ontstaan er als peuter situaties waarin een kind speelt en een ouder of verzorger het spel moet onderbreken voor de veiligheid. Ook dit is een leermoment. Maar met speelgoed leren is het leukst. Denk bijvoorbeeld aan buitenspellen die de grove motoriek ondersteunen of spellen die juist socialiteit motiveren zoals ‘vadertje en moedertje’ dat doet.

Altijd en overal

Het mooie aan deze spelvorm is dat kinderen er altijd van leren en dat doen gedurende de complete tijd dat ze spelen. Hoe moet je met elkaar omgaan? Hoe werkt dit spel? Hoe ga ik voorzichtig met spullen om? Hoe los ik dit op. Al deze vragen komen standaard aan bod bij een standaard speelsessie. Probeer in te schatten wat voor materiaal jouw kind nodig heeft en probeer hierin te voorzien.

Voor de feestdagen

En het is de perfecte tijd om weer cadeaus in te slaan. De feestdagen staan namelijk weer voor de deur. En dat betekent dat het tijd is om je kleine een beetje te verwennen. In een tijd als deze mag dat wel. En het kan heel goed met verantwoord speelgoed zoals dat van Schleich. Spreek tot de verbeelding van je kind met prachtige gedetailleerde dieren van Schleich Farm World waarmee iedere scene kan worden uitgespeeld. Samen sla je aan het verzamelen en hebben ze eindeloos speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *