Groene palmolie

Jullie hebben vast, net zoals ik, palmolie wel eens langs horen komen in het nieuws. Het is namelijk een steeds populairder onderwerp geworden. Palmolie is razend populair geworden en bevind zich ondertussen in veel van onze alledaagse producten. Het is lastig om eigenlijk nog een wereld voor te stellen zonder palmolie. Het zit in cosmetica, brood en broodbeleg, babyvoeding en biodiesel. Als dit misschien nog wat abstract is zal ik het proberen iets concreter te maken. Op een normale dag eet ik een stukje ontbijtkoek met daarop een lekkere laag met boter. Daarnaast smeer ik alvast mijn brood voor die middag met pindakaas en chocoladepasta. Vervolgens doe ik wat dropjes in mijn tas en een KitKat om lekker van te snoepen. Thuis eet ik als tussendoortje een noedelsoep en maak ik kippensoep klaar voor het avondeten. In al deze producten zit palmolie. Ook als ik in de avond mijn haar was en de kleren was gebruik ik palmolie. Gelukkig wordt dit essentiële product steeds duurzamer geoogst.

 

Duurzame palmolie

Na een snelle “What is palm oil?” zoekopdracht kan ik haarfijn uitleggen wat palmolie precies is. Palmolie wordt geperst uit de vrucht van de palmolie boom. Deze bomen worden ongeveer 5 meter hoog en groeien het hele jaar door. Jammer genoeg heeft palmolie een mindere naam gekregen, maar door de razendsnelle groei van dit product was er altijd weinig ruimte voor verduurzaming. Gelukkig wordt de productie van palmolie al jaren steeds duurzamer. Er zijn veel organisaties die het productieproces verduurzamen. De belangrijkste manier waarop zij dit doen is door het kappen van junglebomen tegen te gaan. Veel plantages breiden voorheen hun productie uit door junglebomen te kappen. Maar ondertussen is duidelijk geworden dat dit helemaal niet nodig is. Al veel plantages zijn namelijk hun productie per vierkante meter aan het verbeteren. Zo zijn de boeren veel minder vaak genoodzaakt om hun plantage uit te breiden en worden veel minder bomen gepakt.

 

We kunnen niet zonder

Ook zijn organisaties al druk bezig met de Europese Unie om het kappen van junglebomen voor palmolie plantages te stoppen. Zo wordt er gezorgd voor een groene toekomst met palmolie. Palmolie is namelijk niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Gelukkig wordt de productie steeds duurzamer. Wereldwijd zijn organisaties bezig met de inhaalrace om ook palmolie steeds duurzamer te maken. We kunnen namelijk niet zonder en gelukkig wordt palmolie ook steeds duurzamer en kunnen wij dit produceren zonder dat jungle steeds kleiner en kleiner wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *